Chrumkoví Seličania

reportáž
Pravdepodobne väčšina chrumiek vyrobených na Slovensku sa vyrába z múky z kukurice dopestovanej v Seliciach. Pozrime sa do podniku, ktorý ako jeden z prvých veľkých u nás začal zavádzať minimalizáciu a neskôr aj presné poľnohospodárstvo. Takmer polovicu výmery osievajú kukuricou, takže reportáž bude z veľkej časti zameraná na túto plodinu.
AGRO Divíziu Selice nám predstavil riaditeľ Ing. Jozef Mészáros. Zveľaďovaniu podniku venuje celý svoj aktívny pracovný život od roku 1988. Jeden z krokov, ktoré posunuli podnik k prosperite, bolo zúženie osevu.
„V roku 1993 sme pestovali 27 plodín, mali sme zeleninársku výrobu, ovocinárstvo, vinohradníctvo a okopaniny vrátane cukrovej repy. Vtedy manažment zhodnotil, že takto ďalej ísť nemôžeme. Zamerali sme sa na pestovanie pšenice, jačmeňa, cukrovej repy a olejnín a vybrali sme nosnú plodinu kukuricu, ktorú sme siali na viac ako polovici výmery. Dobudovali sme infraštruktúru ako pozberová linka, sušička a skladové priestory. V súčasnosti hospodárime na zhruba 2 600 ha poľnohospodárskej pôdy. Poskytujeme aj služby pre rastlinnú výrobu strojmi. V našich skladoch a silách vieme uskladniť celý objem úrody. Od roku 2010 spracovávame kukuricu a predávame vo forme múky, krupice, klíčkov,“ hovorí riaditeľ podniku.
Jeden z priekopníkov pôdoochranných technológií
Súbežne s reorganizáciou rastlinnej výroby v prvej polovici 90-tych rokov začal ako jeden z prvých podnikov u nás zavádzať vtedy minimalizáciu, dnes by sme povedali pôdoochranné technológie, a to pri pestovaní kukurice.
„Novým technológiám sa venujeme od roku 1993. Musím podotknúť, že tie roky a začiatky boli aj problematické, lebo výber strojov a technológií bol obmedzený, alebo neboli vôbec žiadne. Postupom aj výrobco-via a dodávatelia techniky zistili, že je segment trhu, ktorý vedia doplniť a začali dodávať nielen stroje, ale aj celú technológiu.
Nástup nových pôdospracujúcich techno-ógií v Seliciach odborne aj poradensky zastrešil výskumný ústav z Piešťan. Výskumníci vyhodnocovali ekonomickú aj úrodovú stránku a aj kvalitu pôdy,“ hovorí Ing. Mészáros a s odstupom času hodnotí jej prínos: „Po výkyvoch v úrodách a skúsenostiach sme zistili, že pôda určitý zásah potrebuje.“
Pásové obrábanie pôdy
Veľký podnik volí aktuálne cestu celoplošného obrábania, ale aj kompromis – pôdu spracovávajú iba v úzkych pásoch pre osivo – striptill. Seličania vybrali z dôvodu ťažších pôdnych podmienok oddelené spracovanie pôdy od sejby. Jedným prejazdom na jeseň pôdu pripravia a v pásoch aj pohnoja a na jar do takto pripravených pásov zasejú.
Zaujímavosťou je aj to, že pásovo obrábajú nielen širokoriadkové, ale aj hustosiate plodiny. Vybrali si sejací stroj Sumo DTS s prihnojovaním. Pôdu spracujú radličky do hĺbky max. 25 cm. Pozoruhodnosťou verzie DTS je, že medziriadková vzdialenosť je 33 cm a v prípade výberu výsevnej pätky s dvoma vývodmi tvorí riadky so vzdialenosťou 12,8 cm.
Celý článok si môžete prečítať v printovej verzii časopisu.
Predplatné printovej verzie časopisu si môžete objednať na