Mechanizácia postupne nahrádza vo vinohradoch ľudskú prácu

reportáž
Vinohradníctvo sa s územím Slovenska spája od nepamäti. Už naši predkovia si spríjemňovali svoj život lahodným mokom vyrábaným z vínnej révy. Za toto historické obdobie nenastali také významné zmeny v jej pestovaní, aké badáme v poslednom desaťročí. Nástup modernej techniky a automatizácie mení od základov stáročiami overené pestovateľské postupy.
Zavádzanie intenzívnej mechanizácie a nástup automatizácie vo vinohradoch zachytili aj v jednom z najväčších vinárstiev na Slovensku v spoločnosti Vinárske závody Topoľčianky, s.r.o., neďaleko Zlatých Moraviec. Museli. Iná cesta, ako nahradiť chýbajúcich ľudí, nebola, a ako sa zdá, ani nebude. Existujúcej mechanizácii sa prispôsobuje aj spon vinohradov a pestovateľské tvary. Ako hovorí jeden z konateľov – Ing. Karol Lumnitzer, mnohé stroje pracujú lepšie a kvalitnejšie ako ľudia.
Vinárske závody Topoľčianky patria medzi najväčších producentov vína na Slovensku a sú neodmysliteľnou súčasťou Nitrianskej a Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti. Na ploche približne 600 hektárov vinohradov pestujú široké spektrum odrôd, ktoré reprezentujú slovenské vinohradníctvo nielen doma, ale aj v zahraničí. O kvalitách ich vín napovedá aj nespočet ocenení z prestížnych svetových výstav a veľtrhov vín.
Odrodová pestrosť a cit pre trh
„Hospodárime v Nitrianskej vinohradníckej oblasti,“ začína rozprávanie jeden z konateľov, „a pestujeme všetky u nás povolené odrody. Od Veltlínu cez Frankovku, Dunaj, až po rúlandské biele a šedé.“ Na trh ponúkajú akostné aj prívlastkové vína – napríklad Pálava, Rizling vlašský, Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon či Tramín červený – často v exkluzívnych či limitovaných edíciách. Špeciálnu pozornosť venujú aj novým slovenským šľachtencom ako Dunaj, Váh či Hron.
Odborníci v Topoľčiankach vedia a poznajú, že aj vo vínach sú trendy. Zareagovať na ne novou výsadbou býva nemožné a často lotéria, pretože kým sa módna odroda dostane do rodivosti, spotrebitelia už preferujú ďalšiu. Aj to je jeden z dôvodov širokej odrodovej skladby.
Konateľ hodnotí chute slovenských zákazníkov takto: „Mladí ľudia čoraz viac dopytujú sladšie vína, zatiaľ čo starší zákazníci zostávajú verní suchým odrodám ako Veltlín alebo Müller Thurgau,“ hovorí vinár. Podľa neho je dôležité mať pestrú ponuku, ktorá uspokojí rôzne chuťové poháriky.
Čo sa vlastne počíta do výmery vinohradov?
Topoľčiančania obhospodarujú vinohrady vzdialené aj niekoľko desiatok kilometrov. Pre vinárske závody je smerodajná výmera 560 ha z PPA, ktorá zohľadňuje len plochu vinohradov s vysadeným viničom. K vinohradom prislúchajú aj neproduktívne plochy ako úvrate pre otočenie techniky, ktoré je potrebné mulčovať, kosiť a ktoré sú takisto ohradené plotmi ako ochrana pred zverou. Celková plocha vinohradov sa pohybuje okolo 700 hektárov.
Životnosť 25 rokov
Dôvodom obnovy vinohradov je udržanie kvality a vitality porastov. „Nečakáme, kým vinohrady celkom odumrú, obmieňame ich postupne,“ vysvetľuje vinár. Topoľčiančania obnovujú každoročne 10 až 30 hektárov vinohradov. Spravidla zrekultivujú najhoršie a najslabšie rodiace vinohrady, ktoré postihla choroba. Minimálne 10 ha ročne.
Celý článok si môžete prečítať v printovej verzii časopisu.
Predplatné printovej verzie časopisu si môžete objednať na